top of page

СТРОИТЕЛНА КОМПАНИЯ

background0.jpg

Според него "има два пътя - мирни преговори или допълнителни материални финансови и военни ресурси от НАТО




"Това са девет страни на Източния фланг - от Севера до Юга. Така че има различни виждания до каква степен тези страни да бъдат ангажирани в подкрепата за Украйна, за военното решаване на този конфликт - забележете. Затова има различни виждания - нормално е да има различни виждания. Но аз мисля, че трябва да осъзнаваме, че всички искаме час по-скоро международното право да възтържествува. Да, всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, Русия да прекрати своята агресия. Пак казвам, че ние трябва да отчитаме реалностите. Защото реалностите са, че Украйна - сама - няма нито материалните, нито финансовите, нито човешките ресурси да постигне тази цел", заяви държавният глава на България.





Според него "има два пътя - мирни преговори или допълнителни материални финансови и военни ресурси от НАТО".


Б9, или Букурещката деветка, е регионалният формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността. Във формата участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Сега в Рига са поканени и Финландия и Швеция, които са представени съответно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон.


В Рига отсъстват президентите на две държави от формата Б9, който всъщност обединява страните от Източния фланг на НАТО - на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини трябва да приеме поста от Зузана Чапутова. Тези две държави са представени от посланиците си в Латвия.

bottom of page