ПСОВ Китен вече ще пречиства водата на Приморско и Китен
юли 09, 2020

Модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води в гр. Китен, която обслужва териториите на Приморско, Китен и ММЦ вече има разрешение за ползване Акт 16. “Джип Пи Груп” АД като водещ партньор в ДЗЗД „Блек Сий Груп“, изпълни успешно проекта. Съоръженията бяха реконструирани, разширени и модернизирани. Бяха изградени отвеждащ колектор с дължина на трасето 1301.44 м. до заустване в река Караагач. Предизвикателство пред “Джи Пи Груп" АД по време на дейностите бе, че съществуващата станция не е преставала работа през цялото време.

В резултат на изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравните рискове и предоставяне на качествените екологични услуги на гражданите.

Модернизацията на ПСОВ „Китен“ включва механично, биологично и химическо пречистване, обеззаразяване на отпадъчни води, както и стабилизиране и уплътняване на утайката до вид удобен за депониране. Общият капацитет на съоръженията за пречистване възлиза на 13,49 м3/дн за 55,000 еквивалент жители за сезон. За намаляване на експлоатационните разходи е изградена автоматизирана система за управление на процесите- SCADA. С проекта „Джи Пи Груп“ АД изгради пет нови сгради, а реконструирани бяха други две.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014-2020 със съфинансиране от Европейския кохезионен фонд. Общият бюджет на проекта е 22 272 737 лева, от които над 16 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а участието на Община Приморско е малко под 2 млн. лв. от собствения бюджет, останалите средства са от държавата.

ОЩЕ НОВИНИ

апр 01, 2024

Позиция на компанията

Позиция на Джи Пи Груп АД във връзка с течащата проверка на Европейската прокуратура.

Прочети повече
яну 25, 2022

„Джи Пи Груп“ АД отличи смел мъж в инициативата Достойните българи

Заместник главният инженер на „Джи Пи Груп“ АД Георги Гигов отличи Момчил Тошков, полицаят, който скочи в ледените води на река Дунав, за да извади млада жена, направила опит да сложи край на животът си, в ежегодното издание на Достойните българи.

Прочети повече
дек 17, 2021

„ДЖИ ПИ ГРУП“ АД С ЧЕТИРИ ОТЛИЧИЯ В СГРАДА НА ГОДИНАТА

„Джи Пи Груп“ АД грабна четири отличия в двадесетото издание на най-престижния конкурс за строителство у нас, Сграда на годината.

Прочети повече