ПСОВ Китен вече ще пречиства водата на Приморско и Китен
юли 09, 2020

Модернизацията на Пречиствателната станция за отпадни води в гр. Китен, която обслужва териториите на Приморско, Китен и ММЦ вече има разрешение за ползване Акт 16. “Джип Пи Груп” АД като водещ партньор в ДЗЗД „Блек Сий Груп“, изпълни успешно проекта. Съоръженията бяха реконструирани, разширени и модернизирани. Бяха изградени отвеждащ колектор с дължина на трасето 1301.44 м. до заустване в река Караагач. Предизвикателство пред “Джи Пи Груп" АД по време на дейностите бе, че съществуващата станция не е преставала работа през цялото време.

В резултат на изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване качеството на живот на населението на територията на Приморско и Китен, преодоляване на здравните рискове и предоставяне на качествените екологични услуги на гражданите.

Модернизацията на ПСОВ „Китен“ включва механично, биологично и химическо пречистване, обеззаразяване на отпадъчни води, както и стабилизиране и уплътняване на утайката до вид удобен за депониране. Общият капацитет на съоръженията за пречистване възлиза на 13,49 м3/дн за 55,000 еквивалент жители за сезон. За намаляване на експлоатационните разходи е изградена автоматизирана система за управление на процесите- SCADA. С проекта „Джи Пи Груп“ АД изгради пет нови сгради, а реконструирани бяха други две.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда“ 2014-2020 със съфинансиране от Европейския кохезионен фонд. Общият бюджет на проекта е 22 272 737 лева, от които над 16 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, а участието на Община Приморско е малко под 2 млн. лв. от собствения бюджет, останалите средства са от държавата.

ОЩЕ НОВИНИ

мар 02, 2021

Тунел “Железница” бе прокопан с голяма точност

Двете тръби на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ са пробити. За малко повече от година без разминавания сбойката е факт.

Прочети повече
фев 27, 2021

Откриха новата пречиствателна станция в Чирпан

На официална церемония в гр. Чирпан днес беше открита новата пречиствателна станция за отпадни води, чийто главен изпълнител е „Джи Пи Груп“ АД като част от ДЗЗД „Аква Еко Чирпан“.

Прочети повече
фев 18, 2021

“Джи Пи Груп” АД подписа договор за довеждащ водопровод в Шумен

“Джи Пи Груп” АД подписа договор с “ВиК Шумен” за реконструкцията на водопровода между ревизионна шахта „Велики Преслав“ и Помпена станция „1300“.

Прочети повече