Прокопани са първите 500 м от южната страна на тунел „Железница“ на АМ „Струма“
май 22, 2020

Първичната облицовка на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ достигна 500 метра изпълнение от южната страна. Съоръжението от км 366+720 до км 369+000 включително обслужващ тунелен път при южния портал на тунел „Железница“ и площадка за хеликоптери е част от проекта: АМ „Струма“ - лот 3.1, лот 3.3 и тунел „Железница“. Той се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Напредъкът на строително-монтажните работи провериха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и др.

Работата по изграждането на тунел „Железница“ продължава и не е прекъсвана, въпреки извънредното положение през последните два месеца. На терен се работи денонощно, като за сигурността и здравето за служителите изпълнителят е осигурил възможност за работа при спазването на всички противоепидемиологични мерки.

От началото на проекта по време на прокопаването на тръбите са извозени около 160 000 м3 скална маса. До момента са прокопани и укрепени над 35% от трасето на двете тръби на съоръжението, като работата се изпълнява едновременно от двете страни и ще приключи със сбойка между северен и южен портал.

Тунел „Железница“ (от км 366+720 до км 369+000) ще бъде най-дългият пътен тунел у нас. Ще разполага с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика и т. н. На обекта ще се изградят още мост над р. Суха река, с дължина 24 м, заедно с обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, хеликоптерна площадка, ще се направи корекция над р. Суха река, мост при директното трасе преминаващ над р. Суха река с дължина 118 м, подпорна стена при директно трасе и др.    

Изпълнител на проекта тунел „Железница“ е Обединение ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в което участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД.. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС.

Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

ОЩЕ НОВИНИ

дек 27, 2020

В тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече се полага вторичната облицовка

Половината от строителните дейности на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени.

Прочети повече
окт 26, 2020

Прокопани са 2/3 от тунел „Железница“ на АМ "Струма"

За една година от стартирането на строителните работи са изпълнени две трети от изкопа и първичната облицовка на тунел „Железница“ на АМ "Струма".

Прочети повече
окт 15, 2020

Георги Василев: Доброволчеството е пример, от който трябва да се поучим

На церемонията "Достойните българи" председателят на борда на директорите на „Джи Пи Груп“ АД Георги Василев отличи Едуард Монов от Неделино за всеотдайно доброволчество.

Прочети повече