Четири нови станции в кв. “Овча купел”, метрото вече е 52 км
апр 24, 2021

Новите четири станции на софийското метро от “Овча купел” до околовръстния път при “Горна баня” бяха открити днес. „Джи Пи Груп“ АД е водещ партньор в обединението „Метробилд Запад“ и изпълни строителството на метростанция „Овча Купел“ при бул.“Овча Купел“ и бул. "Президент Линкълн". Станцията е с дължина 108м, ширината и е 18.35м, а дълбочината от ниво терен е средно 13.5м. Станцията е решена с два вестибюла , като към източния вестибюл има три входа , а към западния – два. МС „Овча купел“ беше изпълнена по „милански“ метод, при който първо се изграждат укрепващата конструкция и покривните плочи. Интериора е решен в черно и бяло, комбинирани с лилаво.

Видео от изграждането на метростанция "Овча купел"

В трасето част от линия три влизат още станциите – „Мизия“,„Овча купел II“ и “Горна баня”. С изграждането им жителите на столичния квартал „Овча купел“, както и пристигащите от Перник и Радомир ще стигат до центъра с метро за 12 минути. Новият участък е с дължина 4 км и с него метромрежата в София вече е 52 км и има 47 станции.

“От днес още един голям район на София е свързан с метрото. Това ще позволи само за 12 минути от “Овча купел” да се стигне до центъра. 80% всички метростанции са построени през последните 12 г. С новия участък още 50 000 души ще могат да пътуват с най-бързия, удобен и екологичен градски транспорт”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Имаше трудности, но резултатът е налице. Нашите метростанции са едни от най-красивите, а цената за строителството на километър метро е в пъти по-ниска от средната в Европа.”, каза проф. Братоев.

Строителството на втория етап на третия лъч стартира през юли 2017 г.

ОЩЕ НОВИНИ

яну 25, 2022

„Джи Пи Груп“ АД отличи смел мъж в инициативата Достойните българи

Заместник главният инженер на „Джи Пи Груп“ АД Георги Гигов отличи Момчил Тошков, полицаят, който скочи в ледените води на река Дунав, за да извади млада жена, направила опит да сложи край на животът си, в ежегодното издание на Достойните българи.

Прочети повече
дек 17, 2021

„ДЖИ ПИ ГРУП“ АД С ЧЕТИРИ ОТЛИЧИЯ В СГРАДА НА ГОДИНАТА

„Джи Пи Груп“ АД грабна четири отличия в двадесетото издание на най-престижния конкурс за строителство у нас, Сграда на годината.

Прочети повече
юни 25, 2021

Стартира изграждането на модерни системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас

Официалният старт на строителните дейности по изграждане на модерни системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив-Бургас бе даден от служебния министър Георги Тодоров и генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски.

Прочети повече