Вашият надежден партньор
Начало / Проекти / Реконструкция на част от второстепенна улична мрежа чрез изграждане на носеща конструкция за велоалея, гр.Правец
s1 s8 s2 s3 s4 s5 s6 s7

Реконструкция на част от второстепенна улична мрежа чрез изграждане на носеща конструкция за велоалея, гр.Правец

Възложител: Община Правец
Изпълнител: Джи Пи Груп ООД

Съоръжението свързва хотелския комплекс и голф игрището и се използва за преминаване на пешеходци, велосипеди и колички за голф. Трасето преди и след моста е с изградени асфалтови пътища и тротоари към тях. Премостването над водната площ е с дължина  143 м.

Отделено е и специално внимание на пешеходците, които ще ползват уширенията на моста и прилежащите пространства на двата бряга като кътове за почивка.

Съоръжението е свързано с прилежащото застрояване около езерото и и се вписва в заобикалящата паркова среда.

В надлъжна посока моста представлява плавна дъга, свързваща двата бряга. В решението са приети габарити от 450 см, с двустранен наклон за оттичане на атмосферните води.

Предвидени са конзолни уширения с размер 110 см на платното при двата носещи стълба, където се поставят дървени пейки, с конструкция от ковано желязо, които са от същия вид, както в парковата част на хотела. По цялата дължина на моста, през разстояние около 15 м са разположени осветителни тела, също от ковано желязо, по образец от парковата среда при хотела.

Носещите „2Т”- образни греди остават с видим бетон.

Настилката на платното за движение и уширенията е от клинкерни плочи с цвят в керемидено-бежовата гама.

Облицовките на плътните вертикални части на парапета са от естествен камък (гнайс), а хоризонталната му част е облицована с естествен камък в бял цвят. Барбаканите за отвеждане на атмосферните води, разположени в ниската част на платното, са изработени от същия бял естествен камък. Гнайсът и белият облицовъчен камък, предвидени в проекта са същите като при къщите и хотела, намиращи се в непосредствена близост до съоръжението.

Ажурната част на парапета се състои от носещи кутиеобразни кухи метални профили и декоративни елементи от ковано желязо в тъмно кафяв цвят, отново като при хотелския комплекс. Парапета завършва с профилирана дървена дъска, захваната за хоризонтален кутиеобразен метален профил, заварен към металните вертикални елементи.

Брегът на езерото от към страната на хотелския комплекс, от двете страни на платното за движение е проектиран като зона за отдих. Съществуващият тротоар преминава в обиколна алея, със същата настилка, около озеленени площи с места за сядане. Настилката на зоните за отдих е от клинкерни плочи, както на моста. В централните им части са предвидени площи, засадени с трева и храсти или с цветя. От двете страни на брега в проектираните зони се поставя защитен парапет от същия вид както на съоръжението.